tiistai 2. lokakuuta 2012

Sunnuntain leipomukset


Ajattelinpas sunnuntain kunniaks leikkiä taas pitkästä aikaa kunnon emäntää ja leipasta.
Tein rieskaa reseptillä minkä luin joskus jostain blogista ja kirjotin vihon nurkkaan ylös.
 Ja tein myös oikeen jenkkiversion omenapiirakasta eli apple pien.

Molemmat oli kyllä niiiin hyviä ja niinpä tein rieskaa eilen jo toisen satsin.
On meinaan niin helppo ja nopea tehdä että tekis 
tuosta noin vaan vaikka joka päivä.

Tässä vähän ohjetta rieskan tekoon:

* 2 dl vettä ja 3 dl maitoo (ihan rasvatonta käytin, mutta käytä nyt ihmeessä jotain astetta rasvasempaa  versiota jos sulla semmosta on) kiehautetaan kattilassa. Ja ota toki teflonkattila, vaikka joukossa on vettä niin kyllä se maitoo ottaa pohjaan kiinni joka tapauksessa. Ei sillä että mulle olis niin käyny... Siis kiehautetaan kattilassa. Sitte ku ekat kuplat alkaa tuleen niin pois vaan levyltä ja sekota joukkoon pussillinen pottumuusijauhetta.

* Tämän satsin ku lykäät jääkaappiin sitte josku aikaa ja pistät vaikka soffalle hetkeks maate. Sitte ku se muussi on kylmää ni voipi jatkaa.

* Lisää muussiin yks kananmuna ja sekota.

* Sitte sekota keskenään 2 dl hiivaleipäjauhoja (tai ite käytin sämpyläjauhoja), 1 tl leivinjauhetta ja semmonen vajaa puoli teelusikkaa suolaa. Nuo kun oot keskenään sekottanu niin lyö muussin sekaan ja sekota kaikki tasasesti sekasin.

* Sitte vaan taputtelen niistä rieskoja, tuosta tulee 4 semmosta reilun 15 sentin leipää. Saapi olla ohuita, semmonen puoli senttiä tai allekkin. Ja uuniin yliritsille 225 astetta ja 10 minuuttia.

* Ja jos muutaman minuutin maltat antaa jäähtyä ni hyvä olis. Ja päälle sitte voita tai oivariinia,
 ette mee sitte pilaan tätä millään Keijulla.

Kokeilkaapa!
Ja pistäkää  korvan taa ku teette seuraavan kerran muusia,
niin tehkää semmonen tupla-annos samalla vaivalla ja voitte sitte tehä
siitä ylijääneestä muusista vaikka seuraavana päivänä tätä rieskaa.
 Sillon saa skipata tuon maito-vesi-muusijauhevaiheen kokonaan, j
a väitän että viis minuuttia menee sillon tän tekemiseen.          



Kuten kuvasta huomaa, en nähnyt kovin suurta vaivaa rieskojen ulkomuodon suhteen. 
Mutta tasottele nyt sitte reunoja jos siltä tuntuu leipoessas.


No sitten se Apple Pie.
Tässäpä reseptiä:
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g kylmää voita 
noin 3 rkl kylmää vettä

Täyte:
7 keskikokoista Granny Smith omppua (happamia pitää olla)
25 g voita
1 dl hillosokeria
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
puolikkaan sitruunan mehu
1 1/2 rkl ohrajauhoja

Ja voidellaan sitte kananmunalla

Sekoita kuivat aineet ja lisää pilkottu kylmä voi. 
Nypi tasaiseski, lisää lopussa vesi. Älä vaivaa. 
Pane jääkaappiin muviin käärittynä puoleks tunniks.
 (Nyt voi taas vaikka mennä soffalle)
Ota taikinasta kolmasosa kanneks ja kauli molemmat taikinat erikseen
 kahden leivinpaperin välissä sileiks, ohuiks pyöreiks levyiks.

Kuori omput ja pilko ne. Pistä pannulle tai kattilaan omppulohkot, 
voi, hillosokeri ja mausteet. Purista päälle sitruunamehu. Paista keskilämmöllä 
noin 5 minuuttia ja ripottele ohrajauhot sitten päälle.
Paista vielä pari minuuttia.

Isompi taikinalevy sitte vuokaan (mun vuoka oli 28 cm halkaisija ja sai
 tosiaan kaulita että sai tarpeeks ison levyn joka riitti pohjaks) ja omenasotku päälle.
 Ja pienempi taikinalevy sitte kanneks ja reunat pitää painaa kunnolla kiinni.
 Sitte vaan reikiä pintaan haarukalla ja voitelu kananmunalla.
Ja uuniin 200 asteeseen 35 minuuttia ja siellä alatasolla paistetaan tämä.


Ja hyvää tuli, vaikka ulkonäkö ei tuon kannen laiton jälkeen kovin häävi ookkaan. 
Ripottelin päälle vielä sokeri-kaneliseosta. 
Silleen melko makeeta tavaraa että ens kerralla aattelin kokeilla pistää
 piirun verran vähemmän sokeria, tuleehan noista ompuista sitä hedelmäsokeria
 kuitenkin lisää makeutta antamaan.
 Ehkä tuli myös nyt tuon päälleripotellun kanelin myötä pikkasen liikaa kanelia, 
joten jätetään se siitä päältä pois ens kerralla. 

Ja myöskinhän voi jättää tuon kannen pois ja tehdä siihen
 taikinasuikaleista semmosen ristikon vaan. Sillon tulis ainaki nätimpi. :) 
Niin, ja kunnon vaniljajätksiä sitte tämän kans niin johan on hyvää.



  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti